DET DER VIRKER

Jeg er den, der er gået

Psykologi, Sundhed | 6. november 2015 | Af

Som den flittige DET DER VIRKER-læser nok har bemærket, så arbejder jeg meget med at komme ned i gear for tiden.

I mange år har jeg været ekstremt effektiv. Arbejdet hårdt og intensivt som selvstændig. Trænet hårdt og intensivt. Og nået både at køre min virksomhed, være sammen med mine tre børn og min mand, bage kage til forældremøder, opretholde en nogenlunde rengøringsstandard, lave sund mad hver dag, gennemføre triatlonstævner og se venner.

Og det er allesammen ting, jeg elsker og gerne vil, så det var jo på mange måder fint.

Men i løbet af sommeren var der flere og flere af de ting (som jeg jo sådan set stadig elsker), jeg bare ikke gad. Eller orkede. Eller hvad ved jeg. Jeg gad ikke lave mad, jeg gad ikke træne, jeg vrissede af min familie, og nogle dage gad jeg heller ikke arbejde.

Så det gik jeg og tænkte lidt over.

Og jeg fandt ud af, at jeg ikke ville være så skide effektiv mere. Eller – jeg gider godt være effektiv. Men ikke effektiv hele tiden. Det bliver man nemlig ineffektiv af. Ingen kan præstere max på alle fronter altid. Før eller siden bliver det hele sådan en fesen gang middelmådighed. Og det er noget af det mest utilfredsstillende, der findes.

Så først lugede jeg kraftigt ud i min onlinehed. Det kan du læse om her og her. Så begyndte jeg at trække vejret ordentligt igen. Og så begyndte jeg at gå. Lange ture med min hund uden telefon. Det vil sige ikke noget med lige at klare telefonsamtaler undervejs, og ikke noget med at høre podcasts (ikke engang Mads & Monopolet!) eller tjekke mails og sms’er mens hunden sniffer. Ingenting. Bare gå og trække vejret og mærke det friske luft.

Der er et eller andet med det at gå. Gå fra noget, mod noget, for noget. Når man bevæger sig fysisk og tager sig tid til at gøre bare det, bevæger sjælen sig med. Tankerne får lov at passere uforstyrret, så man ser klart. 

Der findes masser af videnskabelig evidens for, at det er sundt at gå. Udover at lys og luft forebygger depressioner, stress og vintertræthed, så stimulerer gang dannelsen af nye hjerneceller og forbedrer både hukommelse og kreativitet. Faktisk er det i høj grad, det samme der sker, når man mediterer. Og jeg er ikke ret god til at sætte mig ned og slukke for tankemylderet og meditere. Men gang gør tricket. For mig, anyway. Jeg bliver helt rolig og klar i hovedet. Og glad på den der dybe, taknemmelige måde. Og sødere. Kald mig bare en gammel born again hippie.

Og nu gider jeg godt de andre ting igen også. På et fornuftigt niveau med en grænse for, hvor mange timer, jeg vil arbejde og træning efter lyst.

Prøv det. Det er ikke sikkert, du styrer direkte i zen-mode på første tur, men bare bliv ved. Træk vejret dybt ned i maven. Og bare gå.

FullSizeRender-2

PS: Ja, jeg snød i går og tog telefonen med og skød dette billede. Hvorefter jeg fluks pakkede den væk igen 😉

 

Kommentarer

 1. Efterlad et svar

  Rud Friborg
  6. november 2015

  Skovtur udflugter – det er noget, der virker 😉

  • Efterlad et svar

   Charlotte Alice Schweder
   6. november 2015

   genial artikel – Tak, Lene

  • Efterlad et svar

   Lene Rode
   6. november 2015

   Ja, det er allerbedst, hvis man kan komme ud i naturen. Men når man bor i et villakvarter, er det ikke altid så let at nå. Jeg elsker at gå på Vestre Kirkegård. Den er så smuk og fredelig året rundt 🙂

  • Efterlad et svar

   Lene Rode
   6. november 2015

   Det er nemlig lige præcis det! Den kloge mand 🙂

 2. Efterlad et svar

  Pia Randlev Poulsen
  6. november 2015

  At drage omsorg for sig selv er en udfordring……hvorfor? Burde være det mest naturlig hver eneste dag 🙂

Skriv en kommentar

Du kan anvende disse HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Trænger din arbejdsplads eller forening til sund motivation og inspiration?

 • Simpel sundhed, der virker
 • Hør mere om mine foredrag eller book nu
 • Din emailadresse bliver naturligvis ikke delt med andre

Få et tilbud her